Bemutatkozás

Szilveszter PinceA táj szépsége ragadott meg, amikor úgy döntöttünk, hogy a vászolyi hegyoldalban veszünk ingatlant.   A Tihanyi-félszigetre és a Sajkodi-öbölre nyíló, páratlanul gyönyörű panoráma, a körben elterülő szőlőültetvények és erdők váltakozása bárkit rabul ejt, aki arra jár.

A 2000-es évek elején kezdtük meg a pince – présház építését, valamint az új szőlő telepítését. Pár éven belül gyarapodott a terület, és új szőlőfajtákkal gazdagodott az ültetvény. A mára kialakult kínálatot a Merlot, a Szürkebarát, a Kékfrankos és a Zöld Veltelliniszőlőkből készült borok adják.

Nem követve a környéken kialakult a gyakorlatot a rizling fajták és a manapság annyira divatos Irsai Olivér telepítésével kicsit eltérő kínálatot akartunk létrehozni.

Hobbiként indult a borászat, de a terület növekedésével a saját használaton túli értékesítéssel is számolnunk kellett, így megszereztem a bortermelő kisüzem státuszt. A lökést 2017-ben a balatonfüredi Szent Orbán napi borversenyen arany éremmel díjazott Merlot és az ugyancsak díjazott fehér boraim adták, amivel megkaptam „Vászoly legeredményesebb bortermelője” címet.

Szilveszter PinceKezdetek óta a hagyományos borkészítési eljárásokkal készülnek a boraink. Fokozatosan fejlesztjük a munkát segítő berendezéseket, de a hagyományos eljárást kívánjuk folytatni. Nem hűtjük – fűtjük a mustot, hagyjuk a természetes úton történő erjedést és érlelést élesztők és egyéb szerek hozzáadása nélkül. Próbálunk minimális kémiai beavatkozással bort készíteni. A minőséget a csodás déli lejtő és a Balaton közelsége adta mikroklíma biztosítja.

A további fejlesztés érdekében folyamatban van egy vendégház és vinotéka létrehozása a környéken, valamint a pincénél közvetlen borfogyasztás és kiszolgálás kialakítása. 2019-ben tagja lettem az Éltető Balaton-felvidékért Egyesületnek (http://eltetobalatonfelvidek.hu/fekete-szilveszter/ ), melynek keretén belül további lehetőségek nyílnak pályázati úton történő fejlesztésekre, és a környék jelentős eseményein való megjelenésre.